Smalczyk z tradycyjnym chlebem to uczta dla podniebienia. W czasie postu nie musimy z niego rezygnować, należy jedynie lekko zmodyfikować jego zawartość.
W tym celu roztapiamy na patelni margarynę Plantę. Granulat sojowy sparzamy wrzącą wodą na sitku i dodajemy do roztopionej margaryny. Następnie dodajemy do niego uprażone na patelni pestki słonecznika oraz zeszkloną na patelni cebulkę z drobno posiekanym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Smalczyk jest gotowy do jedzenia!
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 20 min.
autor: Eugenia Górko
kraj: Polska, Studzianki, gm Wasilków
składniki:
składniki:- 3 cebule
- pół szklanki oleju
- 1 kostka margaryny „Planta”
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 garście granulatu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic