Pasta z pieczonej papryki to sposób na to by zwykłą kanapkę zamienić w coś niebanalnego. Prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie na każdym rodzaju pieczywa.
Papryki kroimy na ćwiartki, razem z czosnkiem w łupinkach rozkładamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut. Skóra papryki powinna się zrobić ciemna.
Wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do foliowej reklamówki (dzięki temu łatwiej ją obierzemy). Czosnek obieramy z łupinek a wystudzoną paprykę obieramy ze skórki.
Paprykę, czosnek, natkę, orzechy, ocet, oliwę miksujemy blenderem. Do pasty dodajemy pieczywo. Chlebem i oliwą regulujemy gęstość pasty. Na koniec dodajemy sól, pieprz i miód.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 40 min.
autor: Katarzyna Romaniuk
kraj: Polska, Nowodworce , gm Wasilków
składniki:
składniki:- 5 dużych papryk
- 1 główka czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 100-200 gram orzechów włoskich lub nerkowca
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 50 g czerstwego pieczywa
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic