Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Pasta z papryki

Pasta z pieczonej papryki to sposób na to by zwykłą kanapkę zamienić w coś niebanalnego. Prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie na każdym rodzaju pieczywa.

Papryki kroimy na ćwiartki, razem z czosnkiem w łupinkach rozkładamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30-40 minut. Skóra papryki powinna się zrobić ciemna.

Wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy ją do foliowej reklamówki (dzięki temu łatwiej ją obierzemy). Czosnek obieramy z łupinek a wystudzoną paprykę obieramy ze skórki.

Paprykę, czosnek, natkę, orzechy, ocet, oliwę miksujemy blenderem. Do pasty dodajemy pieczywo. Chlebem i oliwą regulujemy gęstość pasty. Na koniec dodajemy sól, pieprz i miód.

kategoria potrawy: warzywne

rodzaj potrawy: przekąski

czas przyrządzania: 40 min.

autor: Katarzyna Romaniuk

kraj: Polska, Nowodworce , gm Wasilków

składniki:

składniki:
- 5 dużych papryk
- 1 główka czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 100-200 gram orzechów włoskich lub nerkowca
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 50 g czerstwego pieczywa
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
drukuj

podobne przepisy