Farsz:
Należy zacząć od pokrojenia cebul w kostkę, potarkowania marchwi, pokrojenia w kosteczkę pomidorów i czosnku . Następnie należy wrzucić cebulę na patelnię na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć i dodać czosnek i marchew. Kiedy cebula i czosnek są miękkie, dodajemy ryż basmanti (nieugotowany) i wsypujemy przyprawy. Trzeba chwilę poczekać aż ryż podmięknie. Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory i odrobinę pietruszki. Zalewamy wszystko wodą (200ml) i czekamy aż ryż całkowicie zmięknie.
Kapusta:
Oryginalnie sarmi przygotowuje się z kiszonej główki kapusty, ale w Polsce o wiele łatwiej jest dostać zwykłą główkę białej kapusty, a więc można ją przygotować innym sposobem. Liście należy poodcinać od główki i umyć, następnie wrzucić do garnka, zalać wodą aż do przykryje liście, dodać plastry cytryny, sól(2 łyżeczki) i gotować co najmniej 510 minut aż zmiękną i będzie można nadziewać w nie farsz. Gdy liście są już miękkie, zdejmujemy je z ognia, można je przemyć pod bieżącą wodą.
Nadziewanie i przygotowanie sarmi:
W garnku w którym będziemy gotować sarmi (i papryki na wierzchu), należy ułożyć na spodzie trochę poszatkowanej świeżej kapusty. Następnie zawijamy sarmi (w kapustę wkładamy farsz i składamy tak, aby się nie rozpadło i aby nie było dziur, bo farsz wyleci podczas gotowania) i wkładamy otwartą częścią na spód garnka.
Farsz który pozostał, można użyć do nadziewania papryk. Gdy wszystko jest już w garnku(kapusta, sarmi i papryki), zalewamy to wodą, przykrywamy szczelnie talerzem na wierzchu i gotujemy aż wszystko zmięknie (minimum godzinę, ale lepiej ok.1 godz.30 minut).
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 2,5 godziny
autor: Desislava Petrova
kraj: Bułgaria
składniki:
- 4 cebule
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 400g ryżu basmanti
- przyprawy(sól, pieprz, czerwona papryka, cząber)
- odrobina oliwy
- odrobina pietruszki
- woda (ok.500 ml)
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic