Soko - czyli po gruzińsku grzyby, a ściślej rzecz biorąc to smażone boczniaki ze świeżym estragonem. Jest to jedno z najbardziej znanych dań gruzińskiej kuchni. To przepyszne danie, wraz ze swoją mamą, przyrządzi dla nas David Turkestanishvili, właściciel restauracji Rusiko, która w 2015 r. zdobyła główny laur w plebiscycie "Najlepsza warszawska knajpa".
Pokrojone we wstążki boczniaki myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone i umyte, a następnie odsączone z wody grzyby i smażymy aż będą kruche. Odrobinę solimy. Kroimy kolendrę oraz estragon, odrywając jego twarde łodyżki. Doprawiamy na koniec, dodając chili i zioła. Podajemy w ketsi – glinianym naczyniu do zapiekania. Następnie ozdabiamy granatem i świeżą kolendrą. Spożywamy jako przekąskę lub dodatek do potraw z mięsa.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: 30
autor: David Turkestanishvili
kraj: Gruzja
składniki:
Boczniaki-1 kg.Cebula-300 gr.
Estragon-1 pęczek.
Kolendra-1 pęczek.
Papryka chili-1 szt.
Sól
Pieprz czarny
Oliwa z oliwek 100 gr.
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic