Wesele, chrzciny, rodzinna uroczystość... trudno je sobie wyobrazić na Podlasiu bez tradycyjnego marcinka. Prezentujemy Państwu prosty przepis na to regionalne ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, sodę, wlewamy rozpuszczoną margarynę z cukrem, 1 całe jajko i żółtko z drugiego jajka, śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto.
Prodziż smarujemy masłem bądź margaryną i posypujemy bułką tartą.
Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 3 kawałki. Następnie każdy z nich dzielimy jeszcze na 5 kawałków (tak aby powstało 15 równych kawałeczków). Każdy z nich rozwałkowujemy. Pojedynczy placek wkładamy do prodiża i pieczemy ok. 12 min.
W tym czasie przygotowujemy masę do marcinka. Do naczynia wlewamy śmietanę 30% i 18% i ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder i sok z cytryny.
Upieczone placki przekładamy ubitą śmietaną. Zostawiamy na co najmniej 4 godz. a następnie pozostałą śmietaną obsmarowujemy wierzch i boki ciasta. Górę ciasta posypujemy startymi herbatnikami. Boki ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górę marcinka układamy szablon i wokół posypujemy cappuccino zmieszanym z kawą a w środku samą kawą. Szablony można dobrać zależnie od rodzaju uroczystości, na jaką ciasto jest przygotowywane.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: desery
czas przyrządzania:
autor: Maria Wasyluk
kraj: Polska
składniki:
- 0,5 kg przesianej mąki pszennej- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka sody
- margaryna rozpuszczona z cukrem
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szkl. śmietany
- starte herbatniki i wiórki kokosowe, cappuccino, kawa (do dekoracji)
Masa:
- 70 dag śmietany 30%
- 80 dag śmietany 18%
- 3 opak. cukru waniliowego
- ¾ szkl. cukru pudru
- 1 cytryna
drukuj
podobne przepisy
10.09.2015
W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda
Kruszonka z jabłkami
Lato powoli się kończy, dni robią się coraz chłodniejsze – można powiedzieć, że jest to najlepszy czas na dopiero co wyjętą z pieca kruszonkę z jabłkami. Ciasto proste, swojskie, a jednak w smaku niezrównane. Prosty przepis na to ciasto zaprezentuje Pani Walentyna Krasnodemska ze wsi Pawły w gminie Zabłudów.W roli gościa odcinka wystąpi Pan Włodzimierz Naumiuk z Kaniuk – znany i ceniony artysta specjalizujący się w rzeźbieniu w drewnie. Zdradzi nam on kilka sekretów ze swojej przeszłości, a także powie parę słów o tworzywie, jakiego używa w pracowni. 26.06.2015 Walentyna Kolenda