Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Faworki

Trudno wyobrazić sobie zapusty bez rarytasu jakim są faworki. Choć wymagają dużo pracy ich smak wart jest poświęcenia. Przedstawiamy sprawdzony przepis Pani Tatiany.

1. Mieszamy żółtka z jajkiem. Dodajemy mąkę i rozprowadzamy do powstania jednolitej, gęstej masy (ciasto powinno być twarde, podobnie jak na makaron). Dosypujemy soli do smaku.

2. Powstałe ciasto dzielmy na ok. 5 cm kawałki i stroną cięcia przykładamy do deski. Posypujemy pod spodem mąką (żeby się nie przyklejało), wałkujemy cieniutko. Kroimy na paski. Na środku każdego z nich robimy podłużne nacięcie i przez nie przeciągamy jedną końcówkę faworka.

3. Rozgrzewamy olej. Faworki najlepiej smażyć na głębokim oleju w wysokiej patelni lub garnku (można użyć frytkownicy).

4. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po zakończeniu smażenia można położyć faworki na ręczniku papierowym, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.