Przepis ten pokazuje, jak w szybki i prosty sposób wykonać marynowane buraczki, którymi można cieszyć się w czasie jesiennych i zimowych dni.
Cebulę kroimy w kostkę i gotujemy ok. 5 minut w zalewie, na którą składa się ocet, oliwa, woda, cukier oraz sól. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę buraczki, gotujemy jeszcze 30 minut na małym ogniu stale mieszając.
Po ugotowaniu buraczki wkładamy do słoików, które odwracamy do góry dnem. Tak otrzymane buraczki muszą stać w ten sposób minimum 12 minut.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przetwory
czas przyrządzania:
autor: Zenaida Siemieniuk
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 3,5 kg buraczków
- 8-10 sztuk dużych cebul
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oliwy
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
drukuj
podobne przepisy
27.07.2015