Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni, by się zeszkliła. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek pora – całość gotujemy około 2 minuty. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz cebulkę z masłem i gotujemy jeszcze 10 minut, dodając przy tym pieprz mielony i ziołowy oraz liść laurowy.
Całość blenderujemy na gładką masą, a przed samym końcem gotowania wsypujemy płatki ryżowe błyskawiczne.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: zupy
czas przyrządzania:
autor: Walentyna Krasnodemska
kraj: Polska, Pawły, gm Zabłudów
składniki:
składniki:- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora (według uznania)
- 1,5 kg dyni
- pieprz
- mielony liść laurowy
- płatki ryżowe błyskawiczne
drukuj
podobne przepisy
01.10.2015