Kutia jest tradycyjną potrawą wigilijną, która pojawia się na stole niemal w każdej prawosławnej rodzinie, zwłaszcza na Podlasiu. Nie ma do końca zgody, czy słowo „kutia” pochodzi z greckiego od „ziarna”, czy też od swojsko brzmiącego „kutka” – kąta. Jak słyszymy w filmie, ziarno jest życiem, z ziarna zbieramy plon, dlatego potrawa ta jest dla nas bardzo ważna. O przygotowywaniu kutii w swoim domu oraz o jej symbolice opowie Pani Grażyna Szeremeta z Bielewicz w gminie Gródek, która zgodziła się gościć naszą ekipę w swoim domu. W odcinku wystąpi również postać niezwykle kolorowa, artystyczna dusza w postaci Pani Doroty Sulżyk z Gródka. Pani Dorota opowie nam o sztuce filcowania i oprowadzi po swojej pracowni „Sunduk”. Chcecie wiedzieć, dlaczego „sunduk” i co to ma wspólnego z ludową tradycją? Zostańcie z nami!
W odcinku tym zobaczycie również nasz najnowszy, kuchenny nabytek – fartuszki i lniane torby na zakupy z logiem kuchnia.cerkiew.pl oraz tradycyjnym, ludowym ornamentem. Możecie je nabyć pisząc do nas na adres kuchnia@cerkiew.pl i tym samym cieszyć się tradycyjną kuchnią - jak bohaterki naszych odcinków - oraz wspierać dalsze kuchenne projekty, których realizacji nasze ekipa bardzo chciałaby się jeszcze podjąć.
Kaszę gotujemy w wodzie ok. 20 min – by nie stała się zbyt miękka, robimy to na małym ogniu. Do kaszy dodajemy wcześniej ugotowany mak – Grażynka przygotowuje czasem kutię w dni powszednie, wtedy zdarza się jej gotować mak w słodkim mleku, niemniej przepis wigilijny zakłada ugotowanie go w wodzie. Do kutii dodajemy również bakalie – w tym przypadku użyliśmy rodzynek, żurawiny oraz orzechów. Migdały i orzechy włoskie wcześniej prażymy na patelni, by stały się chrupiące, następnie zaś rozkruszamy je delikatnie w blenderze, jednak niezbyt drobno. Rodzynki i żurawinę warto sparzyć – staną się wtedy miękkie. Masę słodzimy szczyptą cukry waniliowego i dość sporą ilością miodu, najlepiej z zaprzyjaźnionej pasieki.
Zadanie zrealizowano dzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji.
Zrealizowano przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Projekt wspierany przez gminę Gródek oraz sieć sklepów Arhelan.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: mączne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania:
autor:
składniki:
- 40 dag kaszy pęczak- 700 ml wody
- 20 dag maku
- 200 ml wody / 200 ml słodkiego mleka
- bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzechy włoskie
- cukier waniliowy
- miód
drukuj
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic