Wyślij przepis!

z cerkiew.pl

Gołąbki z ziemniakóww

Gołąbki z ziemniaków to doskonałe rozwiązanie na okres postu. Ciekawy i oryginalny smak tego dania świetnie zastąpi tradycyjne gołąbki.

Surowe ziemniaki należy potarkować i odcisnąć z nich wodę. Dokładnie odsączone podsmażamy na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia można je doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną na drobno zieloną pietruszkę. Wszystko smażymy razem kilka minut.

Podsmażone ziemniaki mieszamy z usmażonymi warzywami. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.

Na dnie garnka wykładamy kilka najmniejszych liści kapusty i zalewamy je wodą. Na tym układamy zawinięte gołąbki. Po wierzchu można je posypać pokrojoną w kostkę cebulą i starkowaną marchewką. Gołąbki gotujemy ok. 30-40 min w osolonej wodzie.