Ziemniaki można podawać w wielu postać i zawsze smakują wyśmienicie. To danie pojawiało się na wiejskich stołach szczególnie w okresie jesiennym, gdy zakończyły się wykopki.
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce, następnie wyciskamy z nich wodę przy pomocy lnianej ściereczki. Do wyciśniętych surowych ziemniaków dodajemy potłuczone ziemniaki gotowane. Wszystko należy dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Dla smaku można dodać odrobinę soli.
Z tak przygotowanej masy należy formować niewielkie kulki. Hałuszki gotuje się w osolonej wodzie ok. 20 min. Można je podawać w trzech wariantach:
1. Hałuszki polane smażonymi skwarkami z cebulką
2. Hałuszki polane makiem
3. Hałuszki z mlekiem.
Wyślij przepis!
z cerkiew.pl
kategoria potrawy: warzywne
rodzaj potrawy: przekąski
czas przyrządzania: ok. 40 min.
autor: Luba Sakowicz
kraj: Polska, Juszkowy Gród, gm. Michałowo
składniki:
- 1 kg ziemniaków surowych
- 0,5 kg ziemniaków gotowanych
podobne przepisy
08.12.2021 s.Natalia z Turkowic